Czym jest komosa ryżowa?

Komosa ryżowa, znana jest również jako quinoa. Jest ona tak zwanym pseudobożem, natomiast jej ziarna znane są już od tysiącleci i nieraz nazywane są również ryżem peruwiańskim, czy też złotym ziarnem Inków. Ta właśnie roślina, zaliczana jest do grupy tak zwanych superfoods, a wiec artykułów, które mają doskonałe właściwości odżywcze. W komosie ryżowej, znajdziemy bardzo dużo aminokwasów. Ponadto quinoa, jest także źródłem wielu substancji, które niezbędne są do tego, aby nasz organizm funkcjonował odpowiednio. W jaki składzie znajdziemy do tego korzystne związki fenolowa. Jest to artykuł bezglutenowy. Co musimy jeszcze wiedzieć na temat komosy ryżowej?

Komosa ryżowa, czyli quinoa – co musimy o niej wiedzieć?

Jak już wspomniano wyżej, komosa ryżowa (https://www.bee.pl/9219-quinoa-komosa-ryzowa) nazywana jest quinoą, bądź też ryżem peruwiańskim. Jest to roślina z grupy komosowatych, wysoka ponieważ osiąga nawet 1,5 metra wysokości! Kwiaty tej rośliny są w kolorze różowym, natomiast jej liście są mięsiste oraz grube. Można stwierdzić, że ta właśnie roślina, zawsze dopasowuje się do warunków, jakie panują w danym klimacie, przez co możemy się z nią spotkać nawet na wysokości około 4000 m n.p.m., natomiast jest ona w stanie wytrzymać w temperaturze od -4 do 35 stopni Celsjusza. Ta właśnie roślina pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie była uprawiana już w czasach Inków. Nieraz, można było na nią trafić na obszarze obecnego Peru, Chile, czy też Boliwii. Od wieków roślina ta była doceniana, ze względu na swoje doskonałe właściwości zdrowotne oraz odżywcze, natomiast sama komosa, stanowiła podstawię wielu różnych posiłków.

Jakie właściwości ma komora ryżowa?

Komosa ryżowa, jak już wspomniano na samym początku, jest pseudobożem i pomimo tego, że nie jest ona kwalifikowana do zbóż, to jej nasiona zawierają bardzo dużo skrobi. Sama roślina stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka. Komosa ryżowa, ponadto zawiera w swoim składzie aminokwasy egzogenne, jakich nasz organizm nie może zsyntetyzować, dlatego też musimy je dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem. Ponadto w komosie ryżowej, znaleźć możemy między innymi fosfor, mangan, magnez, miedź, żelazo, jak również wapń. Trzeba do tego wspomnieć, że w tej roślinie znajdziemy bardzo dużo witaminy E oraz witaminy B, jak rownież znajdziemy kwas foliowy oraz kwasy omega-3. Do tego, w jej składzie znajdziemy flawonoidy, takie jak kemferol, czy też kwercetyna. Na regularne spożywanie komosy ryżowej, powinny zdecydować się osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy, ponieważ wapń jaki w niej znajdziemy, jest znacznie lepiej przyswajalni niż ten z mleka.